Broekmans sinds 1923

In 1923 toog Sjraar Broekmans vanuit Panningen naar Venlo. De telg uit een ‘Kepelse’ bakkersfamilie had een vakopleiding gevolgd in de banketbakkerij. Het gevolg daarvan was dat hij alleen daarmee verder wilde. In de wetenschap dat de markt beperkt zou zijn en hij derhalve een groot afzetgebied nodig had toog Sjraar Broekmans naar ‘de grote stad’ Venlo. Broekmans Patisserie was een feit. Oorspronkelijk werd het bedrijf gevestigd in de Steenstraat in hartje Venlo. Al voor de oorlog floreerde de zaak, maar uiteindelijk zorgde de bommenregen op de stad ervoor dat het pand aan de Steenstraat volledig werd verwoest. Een noodgedwongen verhuizing naar de Grote Kerkstraat was het gevolg. Zoon Harrie had zijn vader inmiddels te kennen gegeven de zaak over te willen nemen. Daarop werd hij naar Basel gestuurd om de fijne kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Zwitserland had in die jaren net als nu nog, een reputatie op het gebied van betrouwbaarheid vakkennis en hygiene. Gelouterd keerde Harrie terug naar Venlo voor de sprong in het diepe. Bij de overdracht kreeg Harrie een stapel rekeningen in de handen geduwd met een pakketje wisselgeld, met de toevoeging: “Begin maar!”. De stomverbaasde Harrie wist niet wat hij zag en vroeg: “Hoe moet ik dat betalen?” Het doodleuke antwoord “Morgen begin je toch te beuren!” kon de jonge Harrie in zijn zak steken. Met die woorden was de overdracht van de zaak beklonken en Harrie betaalde zijn vader tot diens dood wekelijks vijftig gulden. Natuurlijk kon Harrie Broekmans de rekeningen betalen en in 1959 bleek de winkel aan de Grote Kerkstraat te klein. Het pand van de buren werd aangekocht maar na verloop van tijd bleek zelfs het dubbele pand aan de krappe kant. Alle ruimtes waren optimaal benut en zelfs meer dan dat.

De afdeling chocolaterie huisde in de kelder, de opslag was op zolder. Het pand barstte uit zijn voegen. In 1965 besloot Harrie Broekmans de productie te verplaatsen naar de Veegtes, omdat verdere uitbreiding aan de Grote Kerkstraat onmogelijk bleek. Een forse stap, want de organisatie en logistiek van het gehele bedrijf stonden op zijn kop. Uiteindelijk bleek de grote stap van de directeur aan te slaan, een duidelijk blijk van inzicht en durf.

Inmiddels wordt de organisatie geleid door de derde generatie Broekmans. Geert nam het bedrijf over van zijn vader. Niet op dezelfde wijze waarop deze het bijna een halve eeuw eerder deed. Geert Broekmans droomde van een carriere bij de bank. Hij sloot de MEAO succesvol af maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. “Het banketbakken zat me in het bloed” moet de huidige directeur constateren. Uiteindelijk volgde hij de vakschool in Voorhout, op advies van zijn vader, die meende dat hij wel iets kon opsteken van de Randstedelijke zakelijkheid. Hij werkte uiteindelijk bij maar liefst zeven leerbedrijven, o.a. in Nederland, Belgie en Zwitserland, voor hij op eigen benen kon staan. Gemakkelijk had hij het in het begin zeker niet, want managen, delegeren en motiveren, immens belangrijk voor het leiden van het bedrijf had de jonge Broekmans nergens geleerd. “Door schade en schande ben ik wijs geworden”,constateerd hij anno 1998 tevreden. Met recht want tegen het einde van het millennium is Broekmans Patisserie niet alleen een bedrijf met een voortreffelijke naam en een eminent product, maar ook een een gestroomlijnde organisatie waarmee met een gerust hart de sprong naarde 21ste eeuw kan worden gemaakt. In de productie werkt Geert Broekmans niet meer. Dat kan niet, daarvoor heeft hij teveel tijd nodig voor de doorlopende vernieuwing en aanpassing van het bedrijf. Daarmee blijkt een van de lijfspreuken van vader Harrie weer zeer accuraat: “Er zijn eigenlijk maar drie zaken aan de orde in het bedrijf: voorbereiding, productie en controle. De productie moet je aan anderen overlaten, voorbereiding en controle moet je zelf doen”. Een waarheid als een koe, zo is gebleken!

Geschiedenis

2017

– 1 feb. opening nieuwe webshop www.broekmansvlaai.nl – 1 juni lancering nieuwe website – 1 juli sluiting filiaal Grote Kerkstraat – 29 sept. verbouwing filiaal de Bleek

2016

Op 14 april overlijdt Harrie Broekmans, de 2e generatie – Per 16 oktober winkel v Leeuwenhoekstraat elke dag open – per 26 okt EDI

2015

Op 26 september worden de 1e desem baguettes gebakken

2014

Op opendag 5 april start met schepijs, 1e ijsbolletje voor wethouder Stephan Satijn. 17 april overname van Houwens vlaai op NS station Eindhoven Op 15 nov. winnaar 3 sterren banketbakker met ster

2013

Viering 90-jarig bestaan, 50 jaar filiaal Vinckenhof, 25 jaar filiaal in de Bleek.

2012

Levering aan de Floriade van 5 april tot 7 oktober.

2011

Op 26 september worden we genomineerd voor de Lodewijk van der Grinten – prijs 2011. In oktober start bezorging in Limburg via www.vershuys.com.

2010

Op 1 april wordt de eerste fase van de nieuwbouw opgeleverd. Op 26 april start de sloop van oude productiebedrijf. Op 10-10-10 is de opening van het nieuwe productiebedrijf door wethouder Mark Verheijen

2009

In april wordt www.broekmans.tv gelanceerd. Op 1 juli wordt Broekmans Patisserie divisie en shirtsponsor van Dames 1 van de Venlosche Boys met www.chocosms.nl. Op 26 oktober wordt de eerste steen gelegd van het nieuwe productiebedrijf aan de Veegtes.

2008

In april start inkoopscanning. In juli vindt de eerste bespreking plaats met een architect over de nieuwbouw. In november wordt het 85-jarig bestaan gevierd.

2007

www.chocosms.nl wordt opgericht, in april ook www.chocosms.com.

2005

Op 3 januari worden de kassa’s gekoppeld via internet. In april wordt de webshop gekoppeld met bakkerijpakket.

2004

Op 5 maart wordt Joris Broekmans geboren.

2003

In april is Broekmans Patisserie sponsor geworden van VVV-Venlo. Op 3 september wordt een nieuwe winkel in het Roercenter in Roermond geopend.

2002

Op 1 november wordt de webshop www.chocoladewinkel.nl geopend.

Op 10 september wordt gestart met het gebruik van een eigen klantenpas.

2001

Op 1 augustus wordt de banketbakkerij Albert Smeets aan de Neerstraat in Roermond overgenomen.

2000

Op 8 juni wordt stamhouder Martijn Broekmans geboren, de 4e generatie?

1998

Oprichting website www.broekmans.nl. In oktober wordt de webshop geopend tijdens het 75 jarige bestaan.

1997

In juni vindt de eerste levering plaats aan de Plus supermarkt. In Oktober is gestart met EAN barcode scanning.

1996

Op 13 november wordt de patisserieafdeling bij de horeca groothandel Hanos in Venlo geopend.

1995

Op 6 april wordt het verkooppunt Carleyspassage 5 te Blerick geopend.

1994

Er vindt groot onderhoud en schilderwerk plaats op de Veegtes. Op 1 juni wordt Broekmans Confiserie bv opgericht. Op 16 oktober wordt de winkel aan de Grote Kerkstraat verbouwd.

1991

Het filiaal aan de Vinckenhofstraat wordt verbouwd en de winkel bij het productiebedrijf wordt geopend.

1990

Lisette Hammes komt in dienst, de vrouw van Geert sinds juni 1994.

1988

Op 1 maart wordt de winkel in Venray verplaatst naar het nieuwe winkelcentrum de Bleek.

1987

Op 1 januari wordt Rokvrouw bv opgericht, overname door Geert Broekmans.

1985

Geert Broekmans, 3e generatie, komt in de zaak.

1980

Geert gaat naar de vakschool KTS in Voorhout.

1979

De winkel en tearoom aan de Grote Kerkstraat worden verbouwd.

1977

Het tweede filiaal wordt geopend, ditmaal aan de Paterstraat in Venray, inclusief tearoom.

1966

Het productiebedrijf wordt gebouwd op het industrieterrein de Veegtes.

1963

In oktober wordt het eerste filiaal geopend aan de Vinckenhofstraat in Venlo.

1959

Op 3 december wordt Geert Broekmans geboren in de Grote Kerkstraat. De productie was toen nog onder in de kelder.

Het pand van de buren wordt gekocht op de Grote Kerkstraat te Venlo.

1954

Harrie Broekmans neemt het familiebedrijf over.

1942

Harrie Broekmans, 2e generatie, komt in de zaak.

1939

Harrie Broekmans gaat naar de vakschool in Amsterdam tot 1942.

1925

Op 26 oktober wordt Harrie Broekmans geboren.

1923

Bedrijf opgericht op 26 oktober door Sjraar Broekmans op de Steenstraat 7 te Venlo.

Welkom bij de Broekmans Patisserie
Whatsapp chat.

Deze chatfunctie is niet bedoeld voor het plaatsen van bestellingen

Wij reageren binnen openingstijden!
Powered by